BYGGA/VÄXA

I ett samarbete mellan konstnären Johan Suneson, Konstfrämjandet Skåne, Kristianstad konsthall och skolan i Everöd inleddes arbetet med en ny skulptur på skolgården i Everöd.

Delarna till en tillfällig trädskulptur skapades av barnen på Everöds skola i workshops som utformats av Johan Suneson. De olika delarna sammanfogades senare till en helhet som bildade ett träd för att senare kunna förankras i marken, samtidigt som ett levande träd planteras bredvid.

Det var workshops i tre dagar och sammanlagt 91 elever i klass F-6 deltog. Bark, rötter, grenar, blad och knoppar formades fritt i gips som gjöts i sand eller lera. Samtidigt skapades frottage av bark och natur i omgivningen. Det var ett kreativt kaos som alla närvarande njöt av.

På plats för att hjälpa till med arbetet var Filippa Forsberg från Kristianstad konsthall, pedagog och konstnär Jens Lundberg och Cecilia Sterner från Konstfrämjandet Skåne.

29 oktober hade vi invigning av verket Bygga/Växa. Alla elever, politiker, rektorer, lärare, arrangörer och konstnären var på plats då bandet klipptes och tal hölls. Efter det blev det kalas med dricka och godsaker.

Till invigningen hade Johan planterat trädet New Horizon, en resistent alm som har goda förutsättningar att trivas på skolgården. Barnen kommer nu att vattna och sköta om trädet.

Visa alla