PROJEKTET LOKAL SAMLING UTBILDAR KONSTLEDARE I POLITIKENS SÄTT ATT TÄNKA.
Ett nationellt projekt som utbildar Skånes konstchefer och ledare, curatorer och kommunikatörer i nya metoder i effektiv, konstruktiv och hållbar dialog med förvaltning och politik.
När, var och hur tänker politiken? Vad vill konstfältet och hur kommunicerar vi det?
Utgångspunkten är behovet av att skapa förståelse mellan bildkonstfältet och kulturpolitiken. Armlängds avstånd betyder att politiken inte ska styra kulturens innehåll, men om kulturen ska utvecklas måste politiken förstå konstens förutsättningar, ömsesidig kunskap finnas och dialog hållas. Bildkonstområdet konstateras om och om igen ha en svag infrastruktur. På regional nivå går endast 1,3 % av kultursamverkansmodellens medel till bild och form, vilket kan jämföras med de 66 % som går till scenkonstområdet.
Fler och fler röster inom det professionella bildkonstområdet har efterfrågat plattformar för gemensam dialog och samverkan. Satsningen är initierad av branschorganisationen för konstarrangörer, Bildkonst Sverige, med de skånska aktörerna Konstfrämjandet Skåne och konstpedagogiknätverket Bästa Biennalen som nära samarbetspartners. Processledare vid utbildningstillfällena är Bettina Pehrsson, biträdande chef på KIN museum för samtidskonst i Kiruna, med gedigen bakgrund i konstverksamheter på lokal nivå (Marabouparken, Stockholm, och Kalmar konstmuseum m. fl.) LOKAL SAMLING stöds i Skåne av Region Skåne.
UTBILDNINGSDATUM
Del 1: 6 okt 2025 kl. 10–16. Kulturpolitikens strukturer, Konstfrämjandet Skåne, Malmö Avsnittet kartlägger kulturpolitikens organisering. Hur fördelas ansvaret för kulturområdet inom det politiska flernivåstyret? Vilka politiska och opolitiska roller finns? Vilka är nyckelpersoner för just olika aktörers verksamhet? Vilken roll spelar vi som professionellt fält för att förse politiken med rätt underlag?
Del 2: 1 dec 2025 kl. 10–16. Samtalets förutsättningar, Kristianstad konsthall. Avsnittet visar på viktiga förhållningssätt i bygget av långsiktiga relationer som är förutsättningen för ett politiskt samtal. Här ges konkreta tips om både förberedelser och tillvägagångssätt. En tidslinje med förslag på hur en dialog över en mandatperiod kan se ut kombineras med viktiga processer i den politiska kalendern.
Del 3: 9 feb 2026 kl. 10–16. Konstens situation, Dunkers Kulturhus, Helsingborg. Avsnittet innehåller argument, textunderlag och fakta om bildkonstens situation. Genom summeringar av längre texter, statistik från nationella undersökningar och rapporter kan du som arrangör själv välja vilket underlag som bäst passar det samtal som du vill inleda med den lokala politiken.
EXTRA! 13–15 okt 2025 Erfarenhetsdelning vid Samtidskonstdagarna i Göteborg. Momentet ingår inte i workshopserien, men ger möjlighet att träffa deltagare från andra regioner där LOKAL SAMLING också genomförs. Mer info kommer.
KOSTNAD Utbildningen är kostnadsfri. Lunch och kaffe ingår.
ANMÄLAN Senast 22 september 2025 i separat onlineformulär. TILL ANMÄLAN!
KONTAKT & FRÅGOR Mattias Givell, verksamhetsledare Bästa Biennalen, mattias.givell@ystad.se