Konstfrämjandet Skåne

2

Konstfrämjandet Skåne

Utställning 15/10 – 5/11: Ida Adler ”Något Finns”

Ida Adler detalj ur "Kretslopp"

 

Ida Adler – Något Finns

 

Hur blir något till? Varför är allt i rörelse? Finns det någon dold formel som kan förklara allt? Vad är evolution och hur förhåller vi oss till den? Går vi mot en kaordisk samhällsordning?

 

Det är frågor som intresserar Ida Adler och bildar bakgrund till hennes bildskapande. Ida vill förhålla sig öppet till processen som leder fram till en bild och ändå vara trogen det som känns väsentligt. Det kan handla om att hitta ett segment som ligger mellan det konstnärligt personliga och naturens eget sätt att skapa sig eller till en punkt som beskriver både vila och rörelse.

 

Det stora mysteriet med att vi finns och har ett medvetande manifesteras i all konst och bildkonsten med sin ordlöshet är för Ida ett särskilt intressant sätt att kommunicera detta. I varje betraktare uppstår egna ord, bilder och känslor. Ida tycker om att tänka på sina bilder som något tillfälligt materialiserat och i betraktelseögonblicket berikat och omvandlat, något att återkomma till, som en spiralrörelse; formlöshetform-formlöshet.

 

Ida har under många år undvikit att använda pensel som ett sätt att förnya sitt bildspråk och samtidigt efterlikna ett tidigt skede i evolutionen, men på senare tid beskriver hon hur materia fördelar sig genom förgrening och växtlighet uppstår. Penseln används som ett redskap att skapa ornament och på så sätt sker en hänvisning till brukskonst som går hand i hand med det materialval och den teknik som används av Ida under en längre tid.

 

Ida Adler är född 1958 i Stockholm. Uppvuxen i Skåne och bosatt i Malmö. Båda hennes föräldrar och även hennes mormor och morfar var konstnärer. Hon studerade vid Högskolan för Design och Konsthantverk, linjen för textil konst 1980-1984.

Hon har haft åtskilliga utställningar, både separat- och samlingsutställningar runt om i Sverige.

 

 

 

 

  • Galleri S:t GertrudÖstergatan 9a, Malmö
  • 15/10 - 5/11Öppet tors-lör kl. 12-17