Konstfrämjandet Skåne

2

Konstfrämjandet Skåne

Galleri S:t Gertrud – Matteo Rosa – ”En del av” t om 18 juni

"En del av" - utställning med Matteo Rosa, 21/5 - 18/6.

Matteo Rosas konstnärskap kan te sig lågmält på ytan men skapar majestätiska rum för sinnet att vila i för den som tar sig tid. I sitt arbete använder han sig ofta av naturen för att om och om igen ställa frågor om form och det som saknar form, om tillblivelse och tillfälligheter, medvetande och det omedvetna. Kan skapande ske av sig själv eller måste det finnas en avsikt och plan? I naturen tycks skapandet ske utan avsikt och som konstnär prövar Matteo Rosa ofta att låta det slumpmässiga spela en stor roll och på så vis ställa det egna jaget i bakgrunden.

 

I sin utställning på Galleri S:t Gertrud visar Matteo Rosa tre nya verk, som alla tydligt anknyter till hans tidigare arbeten. Whole (hel, helhet) är en serie om 10 teckningar som börjar i det ljusa, lätta och rör sig mot mer och mer svärta. Motiven tycks hämtade från naturen, men skulle lika gärna kunna avbilda något inuti kroppen eller ute i rymden. Vi ser mönster i det som handen, som det tycks, hastigt tecknat, och låter våra egna tankar fylla dem med mening och ordning. I en monotypi utan titel har konstnären låtit löv ligga i vatten och grafit för att sedan låta dem lämna spår på papper. En abstrakt bild där papperets textur och spåren av de grafitvåta löven hamnar i fokus. Liksom i Whole låter konstnären oss meditera en stund över vad det vi ser slår an i oss själva. Också i verket Veil möter vi naturens kontemplativa aspekter. Veil betyder slöja eller beslöja och Rosa presenterar ett bildspel av beslöjade digitala fotografier från skogen kring den italienska by i Alperna som han växte upp i. Drömlikt spelar ljus och skugga genom grenverk eller bländar som en stjärna, för att sedan dyka in i djupet av det svala mörkret.

 

Matteo Rosas konstnärskap genomsyras av tankar kring hur allting hänger samman och medvetenheten om att när allt omkring oss är stilla, pågår ändå små och stora saker utanför och inuti våra kroppar. Och när allt annat rör sig och vi bombarderas med intryck utifrån, är det ändå möjligt att finna stillhet, kanske i naturen, både i vår kropp och själ.

 

/text: Isabell Dahlberg

 

Matteo Rosa, f. 1978, är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö, 2003-2005, och Edinburgh College of Art, 1998-2002, och bor och arbetar i Malmö. Separatutställningar i urval: Sjöbo Konsthall (2014), The Boiler Room, Oslo (2013), Fondazione Galleria Civica, Trento (2011), Galleri Arnstedt, Östra Karup (2011), Skånes Konstförening, Malmö (2010), E:ventGallery, London (2009), Krognoshuset, Lund (2007), Galleri Mors Mössa, Göteborg (2007) och Galleri Ping-Pong, Malmö (2006).

 

VARMT VÄLKOMNA!

Utställningen pågår 21/5 – 18/6. Öppettider torsdagar, fredagar och lördagar kl. 12-17.

 

Från serien "Whole" (serie om 10 teckningar, tusch på akvarellpapper, 20 x 20 cm, 2016).

 

Vill ni komma och titta på vårt stora utbud av grafik är ni välkomna att boka tid på meljadress skane@konstframjandet.se. Vid tidsbokning kan ni själva titta i vårt blädderställ och bland de verk vi har upphängda eller i våra Multipel.nu – montrar eller så tar vi fram ett urval efter era önskemål om konstnär och motiv. I vår grafikbank har vi ett stort antal verk av bland annat Staffan Snidare, Lotta Backman, Bo Cronqvist och Jussi Taipaleenmäki. Naturligtvis finns inget köptvång. Och naturligtvis bjuder vi på kaffe och kaka! Varmt välkomna!

 

KfS_grafik_blädderställ

 

För mer information om våra Multipel.nu-montrar se deras hemsida: Multipel.nu

  • Östergatan 9a
  • 21/5 - 18/6Torsdagar, fredagar, lördagar kl. 12-17